Klassikaline ja eestipärane ahjuküpsis2019-03-19T15:31:24+00:00

Klassikaline ja eestipärane ahjuküpsis

Koostis- ja maitseained

  • Liivimaa Lihaveise ahjupraad või sisetükk
  • 1 spl meresoola
  • 1 spl värskelt jahvatatud musta pipart
  • 1 küüslauk
  • 2 sibulat
  • 2 porgandit
  • 2 sellerit
  • oliiviõli
  • ürte nt. tüümian, rosmariin, loorber, salvei

1. Eelsoojenda ahi 240 kraadini.

2. Pese juurviljad ning tükelda jämedalt, juurvilju koorida ei ole vaja. Murra küüslauk küünteks ning laota koos teiste juurviljadega ahjuplaadile laiali. Piserda üle oliiviõliga.

3.  Sega oliiviõli, sool ning pipar ja hõõru liha seguga. Aseta lihas pannile juurviljade padjale.

4. Aseta ahjuplaat ahju ning keera kohe kuumust maha, 160 kraadi peale.

5. Sellel temperatuuril tuleb ideaal küpsuse saavutamiseks liha küpsetada umbes tunni. 50 minuti täitumisel võib hakata kontrollima liha sisetemperatuuri kasutades lihatermomeetrit*.

Sisetemperatuuri skaala on järgnev:

well done 60 c.

medium+ 57 c

medium 54 c

rare 48 c

medium rare 51 c

6. Kui liha on sobiva küpsusastmega eemalda ta ahjust ning lase vähemalt 15 minutit puhata.

*Kui sul termomeeter puudu või ei ole ikka päris kindel, tee lihale ilus ja puhas sisselõige, et lollikindla meetodiga küpsusastet kontrollida. See vähene mahl, mis selle väikse lõikega eraldub, ei ole midagi terve tüki jaoks ning kui lõige on sirge ja puhas, ei märka seda ka keegi teine.